دانستنی های علمی برای نوجوانان

علوم-فنون-مشاهیر علمی-((نظر یادت نره رفیق))-((Please give comments))

+ اجاقهای ماکروویو

اجاقهای ماکروویو

در سال 1945 کمپانی جنرال الکترونیک ادیسون اولین اجاق خورک پزی ماکروویو را برای مصارف عمومی تولید کرد و از آن زمان به بعد مصارف تجاری و خانگی این اجاق ها در حال افزایش بوده که این امر به علت سرعت پخت غذا به وسیله این اجاق ها بوده است این اجاق ها غذا را بوسیله عمل اصطحکاک می پزند بدین ترتیب که با تولید امواج کوتاه رادیویی که طول موج های آن از یک میلی متر تا سی سانتیمتر می باشد و نفوذ این امواج در غذا و با به ارتعاش در آوردن مولکولهای آن و ایجاد گرما، غذا را طبخ میکنند.
ظروف شیشه ای ، مقوایی و حتی چینی را میتوان با اطمینان خاطر به داخل اجاق روشن قرار داد چرا که امواج کوتاه بدون داغ کردن آنها ، از آنها عبور میکنند همچنین ، امواج کوتاه بودن تغییر دادن درجه حرارت فلزت از آن برگشت می خورد اجاق ماکروویو داری یک لوله الکترونیکی خالی از هوا است که انرژی الکتریکی را به وسیله حرکت نوسانی به انرژی موج کوتاه با فرکانس بالا تبدیل میکند در بسیاری از این اجاق ها ، امواج کوتاه از میان یک لوله فلزی حرکت کرده و به تیغه های فلزی یک هم زن که شبیه پّره های پنکه می باشد ، میرسند این هم زن امواج کوتاه را در سرتاسر اجاق پخش کرده و با برخورد آنها به دیواره اجاق و برگشتشان به داخل غذا نفوذ کرده و گرما را به آن منتقل میکنند.

اجاق مایکروویو چگونه کار می‌کند؟


پرسی اسپنسر که در دوران جنگ جهانی دوم در مورد رادار آزمایش می‌کرد؛ در یکی از روزها که تصادفا در برابر یک لوله گسیل‌کننده امواج مایکروویو خم شده بود، متوجه شد آب‌نباتی که در جیب پیراهنش بود،ذوب شده است. گرچه این واقعه باعث عصبانیت خشکشویی محل شد،اما اسپنسر به سرعت پیامد‌های شیرین این واقعه را دریافت، او یک راست به اداره ثبت اختراعات رفت و حقوق اولین وسیله گرم‌کننده مایکروویو را ثبت کرد.

اما مایکروویو واقعا چگونه عمل می‌کند؟هنگامی که ماده غذایی منجمد را که درون اجاق مایکروویو می گذارید، درون یک میدان الکترومغناطیسی قرار می‌گیرد، که از همه جهات بوسیله مایکروویوهای پرانرژی بمباران می‌شود. مولکول‌های آب آزاد ( به همراه برخی قندها و چربی‌ها) مایکروویو را جذب می‌کنند، و ارتعاشات حاصل باعث اصطکاک بین مولکول‌ها و به عبارتی ایجاد گرما می‌شود.

از آنجایی که همه آب در ماده غذایی (به خاطر حضور سایر مواد شیمیایی مانند نمک) منجمد نیست، گرما در آن حفرات کوچک حاوی مولکول‌های آزاد زودتر از بخش‌های منجمد تولید می‌شود. برای همین است که گاهی غذا در این اجاق‌ها به طور یکنواخت پخته نمی‌شود. اما چرا غذاهایی را که درون مایکروویو می‌گذاریم درون فایل آلومینیومی نپیچیم؟ پوشش فلزی مانع نفوذ ذرات پر انرژی میدان الکترومغناطیسی می‌شود و بیشتر باعث مشکل می‌شود.

امواج ماکروویو از نوع طول موج کوتاه هستند و تقریبا شبیه امواج موبایل هستند...اما خطرات اون شبیه خطرات منتسب به موبایل نیست... چون بر خلاف موبایل فقط در محوطه داخل دستگاه منتشر می شوند و اگر دستگاه سالم باشه به خارج نفوذ نخواهند کرد... هر چه فرکانس بیشتر باشد، شدت نفوذ بیشتر ولی بُرد امواج، کوتاه تر می شود. به عنوان مثال هر چیزی که در مجاورت دستگاه نوسان ساز اجاق های میکروویو معمول قرار داشته باشد، به شدت تحت تاثیر ارتعاشات قرار می گیرد. در حالی که اگر نیم متر از منبع ارتعاش دور شود، قدرت امواج به یک صدم کاهش خواهد یافت

طراحی اجاق های مایکروویو به گونه ای است که امواج در اجاق محبوس شده و تنها زمانی ساطع می شوند که اجاق، روشن و در آن بسته باشد. این اجاق ها به گونه ای ساخته شده اند که نشت از لابه لای در و از طریق شیشه، پایین تر از میزان توصیه شده در استانداردهای جهانی باشد اما نشت امواج کوتاه می تواند از اطراف اجاق های آسیب دیده و کثیف یا تعمیرشده اتفاق بیفتد. بنابراین مهم است که اجاق در شرایط خوبی نگهداری شود. مصرف کنندگان باید مراقب باشند که در کاملا بسته باشد و بخش های ایمنی که در زمان بازبودن در از تولید امواج کوتاه جلوگیری می کنند کار خود را به خوبی انجام دهند. پلمب های در باید تمیز نگاه داشته شوند و نباید نشانه ای از آسیب به آنها یا پوشش خارجی اجاق دیده شود. در صورت بروز هرگونه اشتباه یا صدمه به بخش هایی از اجاق باید تا زمان تعمیر آن توسط یک تعمیرکار خبره از استفاده از آن خودداری کرد

آیا اجاقهای مایکروویو خطرناکند؟

امواج ماکروویو از نوع طول موج کوتاه هستند و تقریبا شبیه امواج موبایل هستند...اما خطرات اون شبیه خطرات منتسب به موبایل نیست... چون بر خلاف موبایل فقط در محوطه داخل دستگاه منتشر می شوند و اگر دستگاه سالم باشه به خارج نفوذ نخواهند کرد... هر چه فرکانس بیشتر باشد، شدت نفوذ بیشتر ولی بُرد امواج، کوتاه تر می شود. به عنوان مثال هر چیزی که در مجاورت دستگاه نوسان ساز اجاق های میکروویو معمول قرار داشته باشد، به شدت تحت تاثیر ارتعاشات قرار می گیرد. در حالی که اگر نیم متر از منبع ارتعاش دور شود، قدرت امواج به یک صدم کاهش خواهد یافت

طراحی اجاق های مایکروویو به گونه ای است که امواج در اجاق محبوس شده و تنها زمانی ساطع می شوند که اجاق، روشن و در آن بسته باشد. این اجاق ها به گونه ای ساخته شده اند که نشت از لابه لای در و از طریق شیشه، پایین تر از میزان توصیه شده در استانداردهای جهانی باشد اما نشت امواج کوتاه می تواند از اطراف اجاق های آسیب دیده و کثیف یا تعمیرشده اتفاق بیفتد. بنابراین مهم است که اجاق در شرایط خوبی نگهداری شود. مصرف کنندگان باید مراقب باشند که در کاملا بسته باشد و بخش های ایمنی که در زمان بازبودن در از تولید امواج کوتاه جلوگیری می کنند کار خود را به خوبی انجام دهند. پلمب های در باید تمیز نگاه داشته شوند و نباید نشانه ای از آسیب به آنها یا پوشش خارجی اجاق دیده شود. در صورت بروز هرگونه اشتباه یا صدمه به بخش هایی از اجاق باید تا زمان تعمیر آن توسط یک تعمیرکار خبره از استفاده از آن خودداری کرد

 

اجاق مایکروویو با داشتن تواناییهای جدید در بعضی منازل و رستورانهای غذای فوری، جایگزین اجاقهای برقی و گازی شده است و روز به روز بر تعداد علاقمندان آن افزوده میشود.    

امروزه اجاقهای مایکروویو به یکی از اجزاء عادی آشپزخانه تبدیل شده است و در بسیاری از کشورها دیگر یک کالای تجملی محسوب نمیشود. این وسیله، برای افرادی که برنامه کاری فشرده و زمان اندکی دارند، واقعا موهبتی الهی محسوب میشود.

اجاق مایکروویو برای تبدیل شدن به آنچه اکنون میبینیم، راه درازی را طی کرده است.اولین مدلهای اجاق مایکروویو، تنها برای باز کردن یخ مواد غذایی فریز شده و تهیه پاپ کورن مورد استفاده قرار میگرفتند.

 

همراه با پیشرفت تکنولوژی، این اجاقها اکنون به وسیله ای برای تهیه هرنوع غذا، کیک، کباب و حتی برشته کردن تبدیل شده اند.

اجاق مایکروویو با داشتن این تواناییهای جدید در بعضی منازل و رستورانهای غذای فوری، جایگزین اجاقهای برقی و گازی شده است و روز به روز بر تعداد علاقمندان آن افزوده میشود. اما این وسیله در کنار پیشرفت روزافزون فنی و محبوبیت یافتن میان مصرف کنندگان، برای عده نسبتا زیادی منشاء نگرانی فراوان شده است. افراد زیادی اعتقاد دارند که خطر اجاق مایکروویو به قدری زیاد است که نباید در میان وسایل معمولی آشپزخانه جایی داشته باشد.آنها تعدادی از این خطرات را به عملکرد خاص این دستگاه برای پختن یا گرم کردن غذا مربوط میدانند

استفاده از انرژی مایکروویو یا ریزموج به عنوان یک روش پخت و پز، موجب بروز نگرانیهایی در بسیاری از مصرف کنندگان بود.حتی زمان کوتاه پخته شدن غذاها در آن نیز دلیل دیگری بود که عده ای تصور کنند غذا خوب نپخته است. عده ای تصور میکنند که مدت کوتاه پخت احتمال باقی ماندن عوامل بیماریزا در غذا را افزایش میدهد، زیرا باکتریها در این مدت کوتاه از بین نمیروند.

مورد نگران کننده دیگر، قرار گرفتن در معرض انرژی مایکروویو است که عده ای آن را بسیار خطرناک میدانند. همچنین افرادی به کار بردن ظروف و درپوشهای پلاستیکی در این اجاقها را نادرست میدانند و عقیده دارند که این مواد در اثر حرارت به داخل غذا نفوذ کرده و آنرا آغشته به مواد سمی میکند.

اما نکته مهم این است که علی رغم این نگرانیها، اجاق مایکروویو مانند هر وسیله دیگری که نادرست استفاده شود، میتواند خطرناک باشد و برعکس، در صورت رعایت نکات ایمنی، هیچ خطری نداشته باشد.ظروف پلاستیکی مخصوص این اجاقها نیز، موجب بروز مشکل نخواهند شد، اما نباید هرنوع ظرف پلاستیکی را هم در مایکروویو قرار داد.

موارد خطرآفرین دیگر

میگویند که اگر نسوج بدن انسان در معرض تابش ریزموجهایی که از محدوده اجاق خارج میشوند قرار بگیرند، در اثر حرارت آسیب خواهند دید.

خطرات دیگری که در مورد استفاده از اجاق مایکروویو به آن اشاره شده است از این قرارند:

مواد سازنده پلاستیک که برای استفاده در مایکروویو توصیه نمیشوند، در صورت استفاده میتوانند به غذا نفوذ کنند.

جابجا کردن و در دست گرفتن ظروف و مواد غذایی که با این اجاقها داغ شده باشند، موجب سوختگی شدید خواهند شد.

ممکن است مواد غذایی یا مایعاتی که به طور یکنواخت حرارت ندیده باشند، منفجر شده و صدماتی چون سوختگی ایجاد کنند.

حرارت دهی ناهماهنگ میتواند موجب شود که میکروارگانیسم ها در قسمتهایی از غذا از بین نرفته، تولید بیماری نمایند.

چرا موارد فوق مردود اعلام شده اند؟

هرچند خطرات استفاده از اجاق مایکروویو به طور تئوری قابل قبول است، اما طراحی این وسایل طوری است که شخص را از خطرات انرژی آن مصون نگهدارد.

 

 

این اجاقها طوری طراحی شده اند که حرارت حاصل از انرژی ریزموجها تنها در صورتی ایجاد میشود که درب اجاق بسته و دگمه آن روی روشن قرار گرفته باشد. به محض اینکه دستگاه خاموش شود، دیگر هیچ انرژی مایکروویو در غذا وجود نخواهد داشت و اجاق امواج را منتقل نخواهد کرد. به این ترتیب احتمال آسیب مستقیم توسط یک اجاق روشن، وجود ندارد. با این حال اگر دستگاه خراب یا کثیف باشد، احتمال نشت انرژی به بیرون وجود دارد.

درباره پلاستیکهای مخصوص مایکروویو هم باید بگوییم از آن جایی که بعضی مواد موجود در پلاستیکهای معمولی میتوانند به داخل غذا نفوذ کنند، مواد موجود در این ظروف توسط آزمایشگاههای معتبر آزموده شده و میزان مواد نافذ آن در حدی ناچیز است.

نتیجه

هنگامی که شما اجاق مایکروویو و ظروف پلاستیکی مربوط آن را مطابق دستور سازنده به کار برید، هیچ خطری تهدیدتان نمیکند. با این حال نکات ایمنی محدودی در رابطه با این وسایل وجود دارند که دانستن و رعایت آنها میتواند خطرات احتمالی استفاده از آنها را به حداقل برساند:

درب اجاق را چک کرده و از بسته شدن کامل آن اطمینان حاصل کنید.

درزهای درب را وارسی کنید، آنها را تمیز نگهداشته و مراقب باشید که قفل دستگاه به خوبی عمل کند.

اگر دستگاه مایکروویو اشکالی حتی جزئی، پیدا کرده است، آنرا برای تعمیر به متخصص بسپارید و قبل از آن به هیچ وجه از اجاق استفاده نکنید.

اگر درمورد مناسب بودن یک ظرف پلاستیکی مطمئن نیستید، از ظرف دیگری استفاده کنید.

برای گرم کردن غذا از ظروف یک بار مصرف، ظروف ماست و مانند آن استفاده نکنید.

هرگز موادی چون کیسه فریزر، کیسه نایلون، روزنامه یا فویل آلومینیوم را داخل مایکروویو قرار ندهید.

از پخته شدن هر نوع گوشت خام، اعم از قرمز یا سفید اطمینان حاصل کنید، پس از پایان پخت، بگذارید غذا چند دقیقه داخل دستگاه بماند تا حرارت خود را به طور یکنواخت از دست بدهد.

 

یک مورد استثنایی

یکی از مواردی که هنگام استفاده از اجاق مایکوویو میتواند واقعا اتفاق بیافتد، انفجار ظروف محتوی مایعات است. گاهی گرم کردن آب و مایعات دیگر در این اجاقها موجب میشود که مایع مورد نظر، بدون اینکه بجوشد، به دمایی بالاتر از نقطه جوش خود برسد. اگر این مایع داغ، داخل ظرف حرکت کند-در اثر بهم زدن یا تکان خوردن- میتواند موجب انفجار ظرف و مجروح شدن شخص شود. برای جلوگیری از چنین واقعه و خطرات مشابه به توصیه های زیر عمل کنید:

پودر قهوه، کاکائو، چای کیسه ای و مانند آن را قبل از قراردادن آب در اجاق، داخل لیوان قرار دهید.

مایعات را همیشه قبل از حرارت دادن بهم بزنید.

 

 

 

مواد غذایی را به مدت طولانی نپزید.

غذا را در میانه پخت بهم بزنید.

قبل از دست زدن به ظرف محتوی داغ، چند دقیقه صبر کنید.

قبل از غذا دادن به کودک، حتما میزان داغی غذا را امتحان کنید.

نگذارید پوشش پلاستیکی به غذا بچسبد

پوشش پلاستیکی را از یک طرف آزاد کنید.

هنگام برداشتن پوشش ظرف، صورت خود را نزدیک نبرید.

هنگام جابجا کردن ظروغ داغ، کودکان را از محل دور کنید.

بطری شیر یا آب کودک را هرگز در مایکروویو گرم نکنید، برای اینکار از دستگاه مخصوص گرم کردن بطری استفاده کنید

در مایکروویو حتما از صفحه های گردان استفاده کنید تا غذا به طور یکنواخت بپزد

نویسنده : حمید رضا قنواتی ; ساعت ۱٢:۳۳ ‎ق.ظ ; پنجشنبه ٢۸ خرداد ۱۳۸۸
comment نظرات () لینک


انواع کد های جدید جاوا تغییر شکل موس